Состојки
Кокос
Кокос спаѓа во групата на костенести плодови. Претставува егзотичен плод кој е составен од повеќе корисни слоеви, има карактеристичен вкус и мирис што го прави единствен и омилен вкус на многу луѓе. Кокосот служи како исхрана во разни делови на светот и се користи во подготовка на слатки јадења, сокови и козметички препарати.
Имено, кокосот се состои од кокосова течност, бела внатрешност-кокосово месо и тврда дрвенеста обвивка (орев). Оревот дава масло за јадење и маргарин. Белата внатрешност (месото) се става во манџи сушена или свежа, како и при изработката на кондиторски производи и чоколади. Кокосовото месо е нутритивниот дел од кокосот: содржи 47 грама вода, 354 калории, 33,5 масти, 3,5 протеини и 6,2 шеќери и претставува слатка и хранлива состојка.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти