Состојки
Пченкарно масло
Маслото од пченка се смета за диетален производ и е идеална храна за бебиња и мали деца. Пченкарно масло е корисно претежно поради природниот баланс кој го поседува. Ладното цедено пченкарно масло има килибар боја и пријатен мирис и вкус на пченка. Полинезаситените масни киселини Омега-3 и Омега-6, кои се содржани во маслото од пченка ја зголемуваат отпорноста на организмот кон заразни болести и поттикнуваат прикажувањето на лошиот холестерол во организмот. Пченкарното масло го намалува нивото на холестерол во крвта, го подобрува тонусот на мазната мускулатура и жолчното кесе, стимулира жолчна секреција и ја намалува визкозитета, има спазмолитично и антиинфламаторно дејство, ја подобрува работата на мозокот и мускулите и применливо е кај сите типови на кожа, поради неговото регенерирачко дејство.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти