Состојки
Ленено семе Ленено семе се добива од едногодишното тревно растение Лен (Linum usitatissimum). Лененото семе е богато со есенцијални масла и се употребува во кулинарството поради здравствените бенефиции. Може да има кафеава или златножолта боја и мали димензии. Имено, лененото семе содржи растителни масла во чиј состав влегуваат глицериди на линолната, линолеинската и стеаринска киселина, белковини, витамин А, јаглехидрати, органски киселини, слуз, ферменти, гликонид линамарин и други хранливи материи. Семките се исто така најбогат билен извор на антиоксиданси како лигнинот. Ова мало, но моќно семе, содржи и омега-3 масни киселини кои му помагаат на системот на крвните садови, односно делуваат противоспалително и го урамнотежуваат ритамот на чукањето на срцето. Претставува одличен и здрав додаток во секојдневната исхрана.

Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: