Рецепти
‘Ржан леб со семки од тиква Ана Ѓорова

Здрав домашен леб со семки – одличен избор за појадок со намази и додатоци по вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(180 мл млака )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(20 грама свеж )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(220 Грама)

'Ржано брашно(100 Грама)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Семки од тиква(25 Грама)

Ленено семе(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + 1 час за тестото да стаса

  1. Во млака вода ставете ги изронетиот квасец, шеќерот и малку брашно, па оставете квасецот да стаса.
  2. Во друг сад соединете ги белото брашно, ‘ржаното брашно и солта.
  3. Додајте 180 мл млака вода, стасаниот квасец, маслото и семките, па замесете тесто.
  4. Ставете го тестото во набрашнет сад и оставете го да стаса.
  5. По околу 45 минути превртете го тестото во намастена и набрашнета тава и оставете го да отстои уште 15 минути, потоа печете го во загреана рерна на 200 степени, 25-30 минути.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: