Рецепти
Лепчиња со тиква (посно) Ана Ѓорова

Лепчиња со необичен шмек како додаток со вашето омилено јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Масло(200 Милилитри)

Тиква(200 Грама)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Црвен вински оцет(1 Супена лажица)

Сусам(200 Грама)

Ленено семе(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Тиквата сварете ја и испасирајте ја.
  2. Во сад ставете го квасецот со малку вода, малку брашно, сол и шеќер, измешајте ги и оставете го квасецот да нарасне.
  3. Додајте ги остатокот од брашното, маслото, лененото семе и пасираната тиква, како и останатите состојки, па замесете мазно тесто.
  4. Оставете го тестото да нарасне, па поделете го на два дела.
  5. Од првиот дел направете мали топчиња.
  6. Настрана во тенџере ставете 300 мл вода да се загрее, па секое топче ставете го во топлата вода и извалкајте го во сусам.
  7. Така приготвените топчиња наредете ги во намастен плех обложен со хартија за печење, па печете ги.
  8. Откако ќе се испечат лепчињата, премачкајте ги со смеса од вода и масло за да омекнат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: