Состојки
Жолчка од јајце Жолчката од јајце претставува портокалово-црвениот дел од јајцето кој содржи витамини, минерали и холестерол. Просечната тежина на едно јајце изнесува 50 грама, каде жолчката содржи 17 грама. Одвоен е од белката на јајцето и се користи во припрема на мајонези, тесто, разни креми, солени и благи рецепти. Жолчките од јајце се незаменлив извор на протеини, а содржат и витамини и минерали од кои А, Д и Е. Жолчката на јајцето содржи и лутеин и зеаксантин кои се антиоксиданси, од групата на каротеноидите, што придонесуваат за подобрување на здравјето на очите и ги заштитуваат од ултравиолетовите зраци. Половината од составот на жолчката е вода, а една третина од неа припаѓа на мастите и белковините од кои 15-16%, како и 2% холестерол.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: