Рецепти
Атоле
Champurrado или мексиканско, чоколадно атоле е топол пијалок со зачини што е совршен за зимските денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Нишесте (пченкарен скроб)(1/2 Чаша)
Вода(3 Чаши)
Млеко(1 Чаша)
Црно чоколадо(100 Грама)
Кафеав шеќер(3 Супени лажици)
Стапче цимет(1 )
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Во големо тенџере на умерен оган ставете го пченкарниот скроб. Веднаш сипете ја водата и мешајте со жица за матење за да не се направат грутки.
- Зовријте ја течноста, притоа постојано мешајте, и додајте го млекото, парчињата црно чоколадо, кафеавиот шеќер и прстофат сол. Гответе со мешање додека чоколадото не се растопи, па додајте го циметот.
- Намалете ја температурата и продолжете да мешате полека, околу 5 минути. Извадете го стапчето цимет.
- Додајте повеќе вода, ако е потребно, по вкус ако не сакате многу густа смеса. Додајте и повеќе шеќер по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во