Рецепти
Атоле Ана Ѓорова

Champurrado или мексиканско, чоколадно атоле е топол пијалок со зачини што е совршен за зимските денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Нишесте (пченкарен скроб)(1/2 Чаша)

Вода(3 Чаши)

Млеко(1 Чаша)

Црно чоколадо(100 Грама)

Кафеав шеќер(3 Супени лажици)

Стапче цимет(1 )

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Во големо тенџере на умерен оган ставете го пченкарниот скроб. Веднаш сипете ја водата и мешајте со жица за матење за да не се направат грутки.
  2. Зовријте ја течноста, притоа постојано мешајте, и додајте го млекото, парчињата црно чоколадо, кафеавиот шеќер и прстофат сол. Гответе со мешање додека чоколадото не се растопи, па додајте го циметот.
  3. Намалете ја температурата и продолжете да мешате полека, околу 5 минути. Извадете го стапчето цимет.
  4. Додајте повеќе вода, ако е потребно, по вкус ако не сакате многу густа смеса. Додајте и повеќе шеќер по вкус.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: