Рецепти
Домашен ликер од дуњи Ана Ѓорова

По јадењето, напијте се и уживајте во вкусот на чашка домашен ликер од дуњи и спречете ја болката во стомакот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Дуња(4 )

Горчлив ликер(500 Милилитри)

Шеќер(4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Дуњите добро измијте ги, убаво исушете ги со кујнска крпа, а потоа изрендајте ги.
  2. Оставете ги да отстојат и добро процедете го сокот.
  3. Потоа измерете ја добиената течност и додајте толку милилитри алкохол (на 500 мл процеден сок од дуњи се додава 500 мл ликер и 4 супени лажици шеќер).
  4. Измешајте добро сè додека шеќерот целосно се растопи. По потреба додајте уште шеќер.
  5. Потоа повторно процедете ја течноста и прелијте ја во стаклено шише. Добро затворете го и чувајте го еден месец пред употреба. Доколку се направи талог на површината, по неколку дена ликерот повторно филтрирајте го.

 

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: