Рецепти
Карамел пита со тиква Ана Ѓорова

Есенски деликатес

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Мелени лешници(80 Грама)

Путер(70 Грама)

Јајце(2 )

Ванилин шеќер(1 )

Рендана кора од лимон(малку )

Тиква(500 Грама)

Крем сирење(100 Грама)

Кисела павлака(4 Супени лажици)

Цимет

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Од брашното, 50 грама шеќер, печените и мелени лешници, путерот, 1 јајце, ванилиниот шеќер и малку рендана кора од лимон се замесува тесто.
  2. Тестото се распоредува во калап врз хартија за печење и се боцка со вилушка за да не нарасне при печењето.
  3. На печената тиква ѝ се отстранува кората и се пасира во пире. Се додава цимет по вкус.
  4. На рингла се растопува 100 грама шеќер за да се добие карамел. Се додава павлака и се меша додека карамелот се соедини.
  5. Кога карамелот малку ќе се олади, му се додаваат пирето од тиква, 1 јајце и крем сирењето.
  6. Филот се нанесува врз тестото и се пече 45 минути на 190°C.
  7. Питата пожелно е да отстои неколку часа на ладно пред да се сервира.
Чоколадни палачинки
Колач од моркови со крем
Чоколаден брауни колач со малини
Леб од тиква
Фаџ со суви смокви
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Вегански чизкејк со боровинки
Тарт со круши и малини
Американски овесни палачинки
Мохито со лубеница
Мохито со ананас
Мохито со малини
Чизкејк со лубеница
Нутела мафини
Палачинки со лимон и афион
Торта од лимон и боровници
Чизкејк со цреши
Каипироска коктел со јагоди
Мус од јагоди
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Пинаколада
Орео милкшејк
Куба либре коктел
Браунис со орео колачи
Мохито
Американски палачинки во сос од јагоди
Колачи на стапче
Чоколаден фаџ
Американски палачинки со овошје

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: