Рецепти
Кисир турска салата Ана Ѓорова

Кисир салата од турската традиционална кујна: вкусна мешавина од кускус (или булгур), доматен сос и свежи зачини. Одлична алтернатива за предјадење или лесна вечера.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(170 Грама)

Бистра зеленчукова супа(250 Милилитри)

Црвен кромид(1 )

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Доматен сос(2 Супени лажици)

Маслиново масло(40 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Шака)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сварете ја зеленчуковата супа. Кускусот ставете го во посебен сад и преливајте го со врелата зеленчукова супа и мешајте непрекинато со лажица. Покријте го садот со капак 10-тина минути. Откако кускусот ќе омекне, измешајте го повторно со вилушка.
  2. Маслиновото масло ставете го во тава на оган и ставете го сосот од домато. Гответе 2 минути и потоа додајте го исечканиот кромид. Гответе уште малку и потоа оставете настрана да се олади околу 5 минути.
  3. Додајте го кускусот во тавата и зачинете со малку сол и бибер. Добро промешајте додека кускусот не поцрвене, а потоа додајте го сечканиот магдонос и сокот од лимон. Нежно промешајте и соединете ја смесата, а потоа послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: