Рецепти
Кисир турска салата Ана Ѓорова

Кисир салата од турската традиционална кујна: вкусна мешавина од кускус (или булгур), доматен сос и свежи зачини. Одлична алтернатива за предјадење или лесна вечера.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(170 Грама)

Бистра зеленчукова супа(250 Милилитри)

Црвен кромид(1 )

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Доматен сос(2 Супени лажици)

Маслиново масло(40 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Шака)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сварете ја зеленчуковата супа. Кускусот ставете го во посебен сад и преливајте го со врелата зеленчукова супа и мешајте непрекинато со лажица. Покријте го садот со капак 10-тина минути. Откако кускусот ќе омекне, измешајте го повторно со вилушка.
  2. Маслиновото масло ставете го во тава на оган и ставете го сосот од домато. Гответе 2 минути и потоа додајте го исечканиот кромид. Гответе уште малку и потоа оставете настрана да се олади околу 5 минути.
  3. Додајте го кускусот во тавата и зачинете со малку сол и бибер. Добро промешајте додека кускусот не поцрвене, а потоа додајте го сечканиот магдонос и сокот од лимон. Нежно промешајте и соединете ја смесата, а потоа послужете.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: