Рецепти
Кисир турска салата
Кисир салата од турската традиционална кујна: вкусна мешавина од кускус (или булгур), доматен сос и свежи зачини. Одлична алтернатива за предјадење или лесна вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кускус(170 Грама)
Бистра зеленчукова супа(250 Милилитри)
Црвен кромид(1 )
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Доматен сос(2 Супени лажици)
Маслиново масло(40 Милилитри)
Свеж магдонос(1 Шака)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Сварете ја зеленчуковата супа. Кускусот ставете го во посебен сад и преливајте го со врелата зеленчукова супа и мешајте непрекинато со лажица. Покријте го садот со капак 10-тина минути. Откако кускусот ќе омекне, измешајте го повторно со вилушка.
- Маслиновото масло ставете го во тава на оган и ставете го сосот од домато. Гответе 2 минути и потоа додајте го исечканиот кромид. Гответе уште малку и потоа оставете настрана да се олади околу 5 минути.
- Додајте го кускусот во тавата и зачинете со малку сол и бибер. Добро промешајте додека кускусот не поцрвене, а потоа додајте го сечканиот магдонос и сокот од лимон. Нежно промешајте и соединете ја смесата, а потоа послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во