Рецепти
Колачиња со чоколадо и банана (со глутен)
Макробиотски десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно од просо(180 Грама)
Мелени лешници(80 Грама)
Оризово брашно(40 Грама)
Какао(3 Супени лажици)
Овесни снегулки(20 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Јајце(2 )
Путер(2 Кафени лажици)
Јогурт(2 Кафени лажици)
Ванилин шеќер(2 Кафени лажици)
Банана(2 )
Црн сусам(4 Кафени лажици)
Шеќер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Вклучете ја рерната на 180°C.
- Подгответе за печење 12 хартиени калапи.
- Во сад измешајте ги сите суви состојки освен шеќерот.
- Во друг сад, измешајте ги шеќерот и јајцата додека смесата не стане пенлива и светла.
- Измешајте го путерот и оставете го на собна температура да омекне, ставете јогурт и екстракт од ванила или ванилин шеќер.
- Конечно ќе ја додадете бананата што претходно сте ја испасирале со вилушка.
- Потоа се додаваат сите суви состојки, но не се меша премногу.
- Откако ќе се стави смесата во секој калап, ќе посипете со црн сусам.
- Се пече околу 25 минути (за да се провери дали е печено буцнете со чепкалка – ако чепкалка за заби е сува кога ќе се отстрани колачето е готово).
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во