Рецепти
Кремаста супа од леќа и куркума
Веќе ги знаете рецептите за леќа, но испробајте ја на овој начин кој е здрав, едноставен и многу вкусен
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леќа(250 Грама)
Морков(1 )
Целер(1 )
Кромид(1 Главица)
Куркума(1 Кафена лажица)
Вода(1,5 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Во тенџере на оган загрејте го маслото и додајте ги сечканите морков, целер и кромид да се пропржат.
- Леќата исплакнете ја под млаз вода, исцедете ја и додајте ја во тенџерето заедно со куркумата.
- Гответе ги уште 1 минута да впијат од вкусовите, а потоа додајте ја водата во тенџерето.
- Покријте со капак и варете околу 1 час.
- Потоа тргнете од оган, зачинете со сол и бибер по вкус и изблендирајте ја содржината во тенџерето со рачен блендер.
- Продолжете да готвите уште 40 минути или додека супата убаво се згусне.
- Готовата супа послужете ја со малку маслиново масло и со печени кришки леб.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во