Рецепти
Лутеница Ана Ѓорова

Домашна македонска лута салата од пиперки и домати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(10 Килограми)

Домат(5 Килограми)

Чили пиперка(100-200 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Магдонос(1 Китка)

Ловоров лист(10 )

Масло(500-600 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Црвените пиперки и доматите измијте ги и испечете ги во рерна, а потоа излупете ги и исечкајте ги.
  2. Потоа најпрво се пржи сечканиот домат со маслото, па откако ќе испари водата се додаваат сечканите пиперки и убаво се промешува. По потреба се додава уште масло.
  3. Додајте ги и сечканиот лук и сечканиот магдонос во смесата, ловоровиот лист и повторно мешајте. Додајте по желба и феферонки.
  4. Готовата лутеница се става во топли тегли кои се затвараат добро и се чуваат на ладно и суво место.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: