Рецепти
Лутеница
Домашна македонска лута салата од пиперки и домати
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(10 Килограми)
Домат(5 Килограми)
Чили пиперка(100-200 Грама)
Лук(3 Чешниња)
Магдонос(1 Китка)
Ловоров лист(10 )
Масло(500-600 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Црвените пиперки и доматите измијте ги и испечете ги во рерна, а потоа излупете ги и исечкајте ги.
- Потоа најпрво се пржи сечканиот домат со маслото, па откако ќе испари водата се додаваат сечканите пиперки и убаво се промешува. По потреба се додава уште масло.
- Додајте ги и сечканиот лук и сечканиот магдонос во смесата, ловоровиот лист и повторно мешајте. Додајте по желба и феферонки.
- Готовата лутеница се става во топли тегли кои се затвараат добро и се чуваат на ладно и суво место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во