Рецепти
Лутеница Ана Ѓорова

Домашна македонска лута салата од пиперки и домати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(10 Килограми)

Домат(5 Килограми)

Чили пиперка(100-200 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Магдонос(1 Китка)

Ловоров лист(10 )

Масло(500-600 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Црвените пиперки и доматите измијте ги и испечете ги во рерна, а потоа излупете ги и исечкајте ги.
  2. Потоа најпрво се пржи сечканиот домат со маслото, па откако ќе испари водата се додаваат сечканите пиперки и убаво се промешува. По потреба се додава уште масло.
  3. Додајте ги и сечканиот лук и сечканиот магдонос во смесата, ловоровиот лист и повторно мешајте. Додајте по желба и феферонки.
  4. Готовата лутеница се става во топли тегли кои се затвараат добро и се чуваат на ладно и суво место.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: