Рецепти
Меки чоколадни колачиња
Чоколадни колачина со „испукан“ изглед, совршени со утринското кафе.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Какао(1 Чаша)
Шеќер(2 Чаши)
Масло(1/2 Чаша)
Јајце(4 )
Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)
Брашно(2 Чаши)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Шеќер во прав(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час
- Во средно голем сад, измешајте ги заедно какаото, шеќерот и маслото. Едно по едно, во мешавината ставете ги јајцата, мешајќи цело време. На крај додадете ја ванилата. Во друг сад измешајте ги брашното, прашакот за печиво и солта, додадете ги во мешавината со какао и измешајте. Покријте го тестото и оставете го да отстои барем 4 часа.
- Загрејте ја рерната на 175-180°C. На тава за печење ставете хартија за печење. Од тестото направете топчиња со големина колку помало јајце (отприлика 3 сантиметри) и секое топче извалкајте го во шеќерот во прав пред да го ставите на тавата.
- Печете во претходно загреана рерна околу 10тина до 12 минути. По вадењето од рерна оставете ги да отстојат некоја минута пред да преместите на друг сад да се ладат.
По желба може да им додадете кршени лешници или нешто слично и да ги направите поинтересни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во