Рецепти
Паприкаш од скуши (посно)
Здрав и вкусен ручек за љубителите на скуши што одлично оди со чаша суво бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Скуша(4 )
Зелена пиперка(2 )
Целер(20-тина Листови)
Лимон(1 )
Црвен вински оцет(200 Милилитри)
Бело вино(150 Милилитри)
Доматен сос(100 Милилитри)
Ловоров лист(1 )
Брашно(1/2 Супена лажица)
Црвен пипер(лут 1 лажица )
Бел пипер(мелен 1 лажичка )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3 часа да отстојат скушите
- На скушите отсечете им ги опашките и исечкајте ги на парчиња. Зачинете ги со сол и бибер и ставете ги во длабок сад.
- Додајте ги оцетот и 150 мл вода, па оставете ги скушите да отстојат во разредениот оцет 3 часа.
- Во друг длабок сад ставете ги доматниот сос, ситно сечканите магдонос и целер, ловоровиот лист, мелениот бел бибер и црвениот пипер.
- Во садот додајте ги и виното, брашното, половина исцеден лимон и 2-3 лажици маслиново масло. Зачинете со бибер и сол и промешајте ја маринадата.
- Парчињата скуша извадете ги од оцетот и ставете ги во огноотпорен намастен сад.
- Одозгора во садот додајте ги сечканите пиперки, преостанатата половина лимон исечкан на кругови, па на крај маринадата.
- Печете ја рибата 45 минути во рерна на 180 степени.
- Паприкашот послужете го со свежа зелена салата и со варени или печени компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во