Рецепти
Паприкаш од скуши (посно) Ана Ѓорова

Здрав и вкусен ручек за љубителите на скуши што одлично оди со чаша суво бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Скуша(4 )

Зелена пиперка(2 )

Целер(20-тина Листови)

Магдонос

Лимон(1 )

Црвен вински оцет(200 Милилитри)

Бело вино(150 Милилитри)

Доматен сос(100 Милилитри)

Ловоров лист(1 )

Брашно(1/2 Супена лажица)

Црвен пипер(лут 1 лажица )

Бел пипер(мелен 1 лажичка )

Сол

Бибер

Маслиново масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3 часа да отстојат скушите

  1. На скушите отсечете им ги опашките и исечкајте ги на парчиња. Зачинете ги со сол и бибер и ставете ги во длабок сад.
  2. Додајте ги оцетот и 150 мл вода, па оставете ги скушите да отстојат во разредениот оцет 3 часа.
  3. Во друг длабок сад ставете ги доматниот сос, ситно сечканите магдонос и целер, ловоровиот лист, мелениот бел бибер и црвениот пипер.
  4. Во садот додајте ги и виното, брашното, половина исцеден лимон и 2-3 лажици маслиново масло. Зачинете со бибер и сол и промешајте ја маринадата.
  5. Парчињата скуша извадете ги од оцетот и ставете ги во огноотпорен намастен сад.
  6. Одозгора во садот додајте ги сечканите пиперки, преостанатата половина лимон исечкан на кругови, па на крај маринадата.
  7. Печете ја рибата 45 минути во рерна на 180 степени.
  8. Паприкашот послужете го со свежа зелена салата и со варени или печени компири.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: