Рецепти
Пита од банани со карамела
Лесна пита од банани со богат карамел фил
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Чаша)
Путер(100 Грама)
Мед(1 Супена лажица)
Млеко(1/2 Чаша)
Сечкани ореви(1/3 Чаша)
Банана(2 )
Шлаг крем ванила(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Брашното измешајте го со путерот (70 г) во поголем сад. Добро протријте ја смесата помеѓу прстите да добиете тесто со ронки.
- Додајте 2 лажици вода и замесете цврсто тесто, додавајќи уште вода доколку е потребно. Расукајте го.
- Намастете тава со дијаметар од 20 цм и на него ставете го тестото. Завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.
- Потоа прекријте го тестото со масна хартија и сув грав и печете го на 180 степени 10 минути.
- Отстранете го гравот и харијата и печете го тестото уште 15 минути. Осатвете го да се олади.
- Измешајте го путерот (30 г) со медот и млекото. Мешајте ги на тивок оган се додека не добиете фина смеса. Додајте ги исечканите ореви.
- Бананите исечте ги на крукчиња и распоредете ги врз тестото. Полијте ги со подготвената смеса со мед. Печете ги 15 минути.
- Кремот од ванила подгответе го според инструкциите и со него декорирајте ја површината на питата. Оставете ја да се олади и сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во