Рецепти
Рибја чорба со икра
Здрава чорба од риба и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(400 Грама)
Икри од крап(200 Грама)
Праз(2 )
Морков(2 поголеми )
Брокула(100 Грама)
Карфиол(100 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Лук(1 Главица)
Ловоров лист(2 )
Бибер(во зрно и мелен )
Масло(200 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Рибата исчистете ја, измијте ја и потоа ставете ја да се вари. Откако ќе се свари исчистете ја од коските.
- Излупете ги морковите и изрендајте ги, празот ситно исечкајте го, па заедно ставете ги во тенџере и динстајте ги со малку масло и малку вода.
- Откако убаво ќе се издинстаат, додајте 1 лажица брашно, промешајте и додајте уште вода.
- Потоа во тенџерето додајте ги исчистената риба, икрата, брокулата исцепкана на цветчиња, карфиолот исто така исцепкан на цветчиња, иситнетиот лук, ловоровиот лист, бибер во зрно и малку мелен црн пипер, сол и вегета и оставете да се вари.
- Откако чорбата ќе зоврие, оставете уште малку да се вари на тивко додека состојките убаво се сварат, потоа додајте го ситно сечканиот магдонос и послужете ја чорбата топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во