Рецепти
Салата од киноа и морски плодови
Поради својот неутрален вкус, киноата може да биде комбинација на многу јадења
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морски плодови(500 Грама)
Киноа зрна(1 Чаша)
Црвен кромид(1 Главица)
Вода(2 Чаши)
Зелена пиперка(1 )
Грашок(1 Шака)
Боранија(1 Шака)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Масло од сусам(1 Супена лажица)
Ѓумбир во прав(1 Прстофат)
Лук во прав(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Прстофат)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Киноата добро измијте ја, исецедете ја и оставете ја на страна.
- Ставете во тава маслиново масло и загрејте на средна температура, па додајте ги киноа зрната да се пропржат.
- Често мешајте и по 6-7 минути додајте ја сечканата пиперка, кромидот и лукот, па кратко само пропржете ги заедно.
- Потоа додајте го грашокот, боранијата и водата, промешајте и поклопете ги да се продинстаат. Варете ги додека водата не испари и тргнете ги на страна.
- Во друго тавче, ставете го маслото од сусам да се загрее на средна температура и додајте ги морските плодови (доколку користите смрзнати морски плодови потребно е претходно да ги сварите 5 минути во солена вода).
- Зачинете ги морските плодови со црвен пипер, ѓумбир, сол и бибер и пржете ги 5 минути.
- Кога ќе бидат готови морските плодови, додајте ги киноа зрната со зеленчукот и заедно сè убаво измешајте.
- Тргнете ги од рингла, сервирајте во чинија и комбинирајте ја оваа салата со соја сос по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во