Рецепти

Баба гануш (хроно)
Посен рецепт за намаз од Блискиот Исток со модри патлиџани и таан. Деликатесен и здрав оброк кој може да претставува и предјадење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(3 )
Лук(1 Главица)
Таан од сусам(100 Грама)
Маслиново масло(50 Грама)
Лимон(1/2 )
Павлака(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Модрите патлиџани се печат целите, нелупени во рерна додека поцрни кожата.
- Во алуминиумска фолија се става главицата лук, се попрскува со маслиново масло, сол и бибер, се витка и се става заедно со модрите патлиџани во рерна.
- Модрите патлиџани се ладат во ладна вода, се лупат, се сечат на мали парчиња, им се отстранува дел од семките за да не биде многу горчлива салатата.
- Лукот се вади од алуминиуската фолија и се истиснува во сад. Во садот се додаваат парчињата модар патлиџан, таан, исцеден сок од половина лимон, маслиново масло, сув магдонос, сол и бибер. Се пасира со миксер.
- Во пасираната смеса се додава павлаката и салатата се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во