Рецепти
Баба гануш (хроно) Ана Ѓорова

Посен рецепт за намаз од Блискиот Исток со модри патлиџани и таан. Деликатесен и здрав оброк кој може да претставува и предјадење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Модрите патлиџани се печат целите, нелупени во рерна додека поцрни кожата.
  2. Во алуминиумска фолија се става главицата лук, се попрскува со маслиново масло, сол и бибер, се витка и се става заедно со модрите патлиџани во рерна.
  3. Модрите патлиџани се ладат во ладна вода, се лупат, се сечат на мали парчиња, им се отстранува дел од семките за да не биде многу горчлива салатата.
  4. Лукот се вади од алуминиуската фолија и се истиснува во сад. Во садот се додаваат парчињата модар патлиџан, таан, исцеден сок од половина лимон, маслиново масло, сув магдонос, сол и бибер. Се пасира со миксер.
  5. Во пасираната смеса се додава павлаката и салатата се сервира.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: