Рецепти
Салата со карфиол и маслинки
За љубителите на пикантниот вкус – дополнете ја салатата со сечкано пиперче, а и без тоа е одлична како гарнир со разни јадења
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(400 Грама)
Магдонос(4 Гранчиња)
Лук(1 Чешне)
Црни маслинки(6 )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Измијте го и исчистете го карфиолот и одделете ги цветовите.
- Ставете го да се вари во тенџере со зовриена солена вода околу 15-тина минути.
- Потоа внимателно исцедете го од водата и ставете го во подлабок сад.
- Во меѓувреме исечкајте ги магдоносот и лукот.
- Маслинките исечкајте ги на половинки и извадете им ги семките.
- Потоа сите состојки измешајте ги во садот со карфиолот, додајте го маслиновото масло и измешајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во