Рецепти
Салата со млади тиквички и павлака Ана Ѓорова

Свежа салата што претставува одлично мезе со аперитив

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(5-6 )

Павлака(700 Милилитри)

Лук(2 Главици)

Бибер

Суво оригано(или копар )

Оцет

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Тиквичките се лупат и се сечат на тркалца. Се пржат во загреано масло да заруменат, а потоа се ставаат во еден сад.
  2. Во друг сад се реди еден дел од пржените тиквички, потоа се става малку сол, па се става од ситно сечканиот лук, потоа се попрскува со оцет.
  3. Постапката со редење се повторува додека има тиквички. Потоа се оставаат да впијат еден час за убаво да впијат од течноста.
  4. Во сад за салата се истура павлаката и внатре се ставаат тиквичките, исцедени од течноста со оцетот.
  5. Се зачинува со оригано и бибер по вкус, се меша и се послужува.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: