Рецепти
Суфле од карфиол со пршута (хроно)
Одлична опција за појадок за оние кои се на хроно диета
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пршута(300 Грама)
Карфиол(1 )
Кисела павлака(200 Милилитри)
Павлака(200 Милилитри)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Поделете го карфиолот на цветови и гответе 15 минути во солена вода. Потоа исцедете го и оставете го настрана.
- Измешајте ги киселата павлака, јајцата и павлаката за готвење. Додајте малку сол, црн пипер и мускатно оревче по вкус.
- Премачкајте ги калапите за суфле со путер, посипете ги со брашно и обложете ги со тенки листови пршута, така што малку да се преклопуваат.
- Наполнете ги со карфиол, но не до врв, и полијте ги со 2-3 лажици прелив. Свиткајте ги краевите на пршутата навнатре и врз нив ставете уште еден слој карфиол.
- Прелијте со павлака и ставете да се пече во загреана рерна. Печете на 200°C околу 25 минути (за да зарумени горниот слој). Оставете да се излади во калапот и внимателно извадете го на чинија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во