Рецепти
Тарт од сливи Ана Ристеска

Искористете ја сезоната на сливите максимално и подгответе го овој вкусен тарт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(1/2 Чаша)

Шеќер(3/4 Чаша)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Брашно(1 2/4 Чаша)

Морска сол(1/2 Кафена лажица)

Хопла(1/2 Чаша)

Јајце(1 )

Сол(1 Прстофат)

Слива(13 Парчиња)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час

  1. Загрејте ја рерната на 175°C.
  2. Убаво премачкајте плиток сад за печење со путер.
  3. Во голем сад убаво измешајте ги путерот, шеќерот и ванилата.
  4. Додајте ги брашното и солта и промешајте. Смесата ставете ја во садот за печење и со прсти убаво натапкајте.
  5. Печете го тестото околу 13-15 минути.
  6. Извадете го испеченото тесто од рерна и оставете да се олади 10 минути.
  7. За филот, изматете ги шеќерот и брашното во еден сад. Потоа додајте ги хоплата, јајцето, ванилата и солта и мешајте додека сè убаво не се соедини.
  8. Сливите пресечете ги на половина и наредете и на тестото во круг. Врз нив сипете ја смесата со хоплата и печете 40-45 минути.
  9. Послужете ладно.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: