Рецепти
Торта од моркови Ана Ристеска

Тортата од моркови никогаш не излегува од мода и со еден залак ќе Ви биде јасно зошто.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(100 Грама)

Морков(340 Грама)

Брашно(260 Грама)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1 1/2 Кафени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Цимет(1 1/2 Кафени лажици)

Јајце(4 )

Шеќер(300 Грама)

Масло(240 Милилитри)

Екстракт од ванила(3 Кафени лажици)

Путер(57 Грама)

Крем сирење(227 Грама)

Шеќер во прав(230 Грама)

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180°C.
  2. Во два округли садови за печење ставете хартија за печење и малку масло.
  3. Оревите ставете ги во рерна да се испечат околу 8 минути. Внимавајте да не ви загорат.
  4. Излупете и изрендајте ги морковите на ситно.
  5. Во еден сад, со електричен миксер матете ги јајцата околу 1 минута.
  6. Постепено додавајте го шеќерот и матете уште 3-4 минути.
  7. Додајте го маслото и 2 лажички екстракт од ванила и промешајте.
  8. Потоа додајте го и брашното во кое претходно ги имате додадено циметот, сода бикарбоната, прашокот за печиво и солта и матете додека сите состојки не се соединат убаво.
  9. Додајте ги морковите и оревите и со гумена или дрвена лажица убаво измешајте и соединете ги со смесата.
  10. Смесата поделете ја на половина и сипете ја во садовите за печење. Печете ги тестата околу 25-30 минути.
  11. Од кога ќе завршите со печење, извадете ги тестата и оставете да отстојат 5-10 минути. Потоа извадете ги од садовите и оставете ги целосно да се оладат за да можете да продолжите со филувањето.
  12. ЗА ФИЛОТ: Во сад, со електричен миксер матете ги крем сирењето и путерот (гледајте да биде на собна температура). Постепено додавајте го шеќерот во прав, 1 лажичка екстракт од ванила и кората од лимон. Мешајте додека не добиете убав крем без грутки.
  13. Откога ќе се оладат тестата на чинија за служење ставете едно тесто, па половина од филот кој рамномерно ќе го нанесете, врз него другото тесто и потоа останатиот фил. Распоредете го филот рамномерно и по желба декорирајте со ореви.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: