Рецепти
Ужинка од урми Ана Ѓорова

Одличен и безглутенски рецепт за урми со овесни снегулки, кокос и ореви за здрава ужинка. Може да ја чувате во фрижидер неколку дена и да ја подготвите за носење за работа или факултет.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Урми без семки(20 )

Овесни снегулки(1 1/2 Чаша)

Ореви(1/2 Чаша)

Кокос(1/2 Чаша)

Морска сол

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Јајце(1 )

Ленено семе(2 Супени лажици)

Кокосово масло(1/4 Чаша)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Загрејте ја рерната на 160 степени.
  2. Во блендер ставете дел од овесните снегулки и сомелете ги за да добиете смеса како брашно.
  3. Потоа во блендерот додајте 5 урми без семки и кокосот. Повторно изблендирајте за да ја соедините смесата.
  4. Додајте ги останатите овесни снегулки, оревите, солта и содата бикарбона во блендерот и повторно изблендирајте. Тргнете настрана околу 1/2 чаша овесни снегулки за на крај.
  5. Во друг помал сад изматете го јајцето со вилушка, додајте ги кокосовото масло и меленото ленено семе. Додајте ги во блендерот со овесот и другите состојки и убаво изблендирајте.
  6. Смесата претурете ја во огноотпорен, четвртаст сад со хартија за печење и убаво израмнете.
  7. Во блендерот ставете 15 урми без семки, лимоновиот сок и пола лажичка морска сол. Убаво изблендирајте неколку минути додека урмите добијат боја како карамела.
  8. Добиената смеса ставете ја во садот за печење одозгора како втор слој. Навлажнете ги рацете за да убаво ја израмните смесата без да се лепи.
  9. Одозгора наросете ги останатите овесни снегулки и печете ја смесата во загреаната рерна околу 18 минути.
  10. Оставете целосно да се олади и потоа исечете коцки. Уште подобро ако ги оладите и оставите во фрижидер, па потоа да ги послужите.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: