Рецепти
Вино од шипки Ана Ѓорова

Шипките се богати со витамин Ц и се сметаат за одлично средство против воспалителни процеси, а богати се и со витамин Б5, калиум и природни феноли како што се елагитанин и флавоноид.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шипки(2 Килограми)

Шеќер(1.25 Килограм)

Вода(2.5 Литри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Шипките измијте ги и исчистете ги со тоа што ќе ги засечете на краевите, а потоа распоредете ги во стаклени шишиња.
  2. Во тенџере сварете ги водата и шеќерот додека не се растопи шеќерот, а потоа со добиениот шербет прелијте ги шипките во шишињата. Затворете убаво и оставете да се оладат на собна температура.
  3. Шипките во шишињата се оставаат да отстојат околу 3 месеца.
  4. После тоа, процедете го виното, сипете во флаши и затворете ги.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: