Рецепти
Вино од шипки
Шипките се богати со витамин Ц и се сметаат за одлично средство против воспалителни процеси, а богати се и со витамин Б5, калиум и природни феноли како што се елагитанин и флавоноид.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Шипките измијте ги и исчистете ги со тоа што ќе ги засечете на краевите, а потоа распоредете ги во стаклени шишиња.
- Во тенџере сварете ги водата и шеќерот додека не се растопи шеќерот, а потоа со добиениот шербет прелијте ги шипките во шишињата. Затворете убаво и оставете да се оладат на собна температура.
- Шипките во шишињата се оставаат да отстојат околу 3 месеца.
- После тоа, процедете го виното, сипете во флаши и затворете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во