Рецепти
Вино од шипки Ана Ѓорова

Шипките се богати со витамин Ц и се сметаат за одлично средство против воспалителни процеси, а богати се и со витамин Б5, калиум и природни феноли како што се елагитанин и флавоноид.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шипки(2 Килограми)

Шеќер(1.25 Килограм)

Вода(2.5 Литри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Шипките измијте ги и исчистете ги со тоа што ќе ги засечете на краевите, а потоа распоредете ги во стаклени шишиња.
  2. Во тенџере сварете ги водата и шеќерот додека не се растопи шеќерот, а потоа со добиениот шербет прелијте ги шипките во шишињата. Затворете убаво и оставете да се оладат на собна температура.
  3. Шипките во шишињата се оставаат да отстојат околу 3 месеца.
  4. После тоа, процедете го виното, сипете во флаши и затворете ги.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: