Рецепти
Сос од грав и лук Ана Ѓорова

Сервирајте го топол или ладен со разни печива, пити, тортиљи, леб или со зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(1/4 Чаша)

Лук(3 поголеми чешниња )

Грав во конзерва(2 конзерви )

Сол

Бибер

Сушен темјан(или свеж 1 Супена лажица)

Рузмарин(1 Супена лажица)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 10 минути

  1. Загрејте малку маслиновото масло во тава на умерен оган, па пропржете го исечканиот лук, свежите темјан и рузмарин околу 2-3 минути или додека лукот омекне. Оставете го да се излади.
  2. Исцедениот сварен грав, остатокот од маслиновото масло, винскиот оцет, уште рузмарин и темјан, сол и бибер и изладената смеса од тавата изблендирајте ги во блендер додека добиете хомогена кремаста смеса. Пробајте дали е доволно зачинето.
  3. Ако сосот го сервирате топол: претурете го сосот во сад и одозгора додајте уште маслиново масло и додатоци по вкус. Сервирајте го со потпечен багет леб.
  4. Ако сосот го сервирате ладен: претурете го во сад, покријте го со проѕирна фолија и оставете го да отстои најмалку 1 час. Потоа посипете го со маслиново масло и додатоци по вкус, сервирајте го со зеленчук или со тортиљи.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: