Состојки
Чили пиперка Чили пиперките се популарни благодарение на својот лут, зачинет вкус кој е неопходен дел на многу јадења и сосови. Лутиот вкус се должи на една посебна состојка наречена капсаицин - што повеќе капсаицин во пиперката, толку е таа полута. Капсаицинот не само што им дава лутина на пиперките, туку се карактеризира и со посебни лековити својства од кои се прават едни од најздравите видови храна во светот. Благодарение на капсаицинот, чили лутото пиперче, има антивоспалителни својства, ефикасно ја намалува болката предизвикана од артритис, псоријаза и дијабетична невропатија и го намалува холестеролот и триглицеридите при што се спречува и згрутчување на крвта. Светлоцрвената боја на чили пиперките сведочи за високата содржина на бета-каротин, или про-витамин А. Само неколку лажички чили на ден ден му дава на телото дополнителна доза на витамин Ц и А, кои се од суштинско значење во спречувањето на инфекции.    
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: