Состојки
Кајсија Кајсија (Prunus armeniaca) е најодгледуваниот вид традиционално овошје во нашиве простори. Плодовите се со жолтопортокалова боја, црвеникави на страните што се најмногу изложени на сонце, а површината му е мазна со ситни, кадифени влакненца. Има една затворена семка во тврда лушпа, која може да биде блага или горчлива. Имено, кајсијата претставува многу вкусно и здраво овошје. Таа е слична на праската. Семките на кајсиите содржат амигдалин (витамин Б17) за кого некои научници сметаат дека има антиканцерогени својства. Кајсијата е добар извор на бета каротин, па помага при инфекциите и кожните проблеми. Кајсиите содржат и големо количество витамин А, кој помага во подобрување на видот исто така се и одличен извор на растителни влакна, кои помагаат за подобро варење на храната.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: