Рецепти
Американска пита со цреши
Традиционален американски рецепт за сочна овошна пита за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(1 1/4 Чаши)
Нишесте (пченкарен скроб)(1/3 Чаша)
Цреши(800 Грама)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Морско оревче(1/4 Кафена лажица)
Екстракт од ванила(1/4 Кафена лажица)
Брашно(2 Чаши)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Маргарин(400 Грама)
Вода(5-7 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Црешите измијте ги и исчистете им ги семките. 1-2 шаки од исчистените цреши изблендирајте ги убаво со малку вода.
- Во тенџере измешајте ги шеќерот и пченкарниот скроб и постепено додавајте 1 чаша од сокот од цреши додека смесата не се соедини.
- Ставете го тенџерето на оган да зоврие, а потоа варете дополнителни 2-3 минути додека не згусне.
- Тргнете од оган и додајте ги останатите цреши, цимет, морско оревче и екстракт од ванила (или од бадем). Убаво промешајте и тргнете настрана.
- Во поголем длабок сад измешајте брашно, маргарин и сол, додавајте постепено 5-7 лажици вода и убаво мешајте со рака, па замесете тесто. Поделете го тестото на две топки од кои едниот дел е многу поголем од другиот.
- Поголемиот дел од тестото расукајте го на набрашнета работна површина во форма на круг, префрлете го во округла тава и убаво распоредете по краевите.
- Убаво распоредете го направениот фил од цреши врз тестото.
- Потоа, останатиот дел од тестото расукајте го и со нож формирајте ленти од тесто кои ќе ги ставите врз филот на питата со растојание едно од друго од двете страни.
- Печете 10-тина минути во загреана рерна на максимум, а потоа намалете ја температурата и печете ја питата дополнителни 40-50 минути додека површината не стане златнокафена.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во