Рецепти
Ароматична салата од јаболки и ореви Ана Ѓорова

Раскошна салата од варени јаболки со ореви, суво грозје и слатка павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(6 )

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Бело вино(100 Милилитри)

Кафеав шеќер(1 Супена лажица)

Суво грозје(2 Супени лажици)

Ванила стапче(1 )

Сечкани ореви(50 Грама)

Слатка павлака(2 Супени лажици)

Сајдер од јаболко(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Јаболките излупете ги, исечете ги на четвртини и исчистете ги од дршките и семките, а потоа исечете ги на парчиња.
  2. Јаболките ставете ги во тенџере, додајте го лимоновиот сок, белото вино, кафеавиот шеќер и сувото грозје.
  3. Ванила стапчето преполовете го и извадете ги семките, па додајте го во тенџерето со јаболките, поклопете и гответе сè заедно на тивок оган  4-5 минути. Јаболките треба да омекнат, но не треба да се распаднат.
  4. Потоа извадете ја ванилата, исцедете ги јаболките од течноста и зачувајте го настрана сокот во кој се готвеа.
  5. Во сокот во кој се готвеа јаболките измешајте ја слатката павлака и распоредете ја смесата врз садовите за послужување.
  6. Јаболките измешајте ги со исечканите ореви и додајте ги врз смесата со слатка павлака.
  7. Кратко загрејте го јаболковиот цидер, па со него прелијте ја салатата и послужете ја веднаш.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: