Рецепти
Ароматична салата од јаболки и ореви Ана Ѓорова

Раскошна салата од варени јаболки со ореви, суво грозје и слатка павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(6 )

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Бело вино(100 Милилитри)

Кафеав шеќер(1 Супена лажица)

Суво грозје(2 Супени лажици)

Ванила стапче(1 )

Сечкани ореви(50 Грама)

Слатка павлака(2 Супени лажици)

Сајдер од јаболко(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Јаболките излупете ги, исечете ги на четвртини и исчистете ги од дршките и семките, а потоа исечете ги на парчиња.
  2. Јаболките ставете ги во тенџере, додајте го лимоновиот сок, белото вино, кафеавиот шеќер и сувото грозје.
  3. Ванила стапчето преполовете го и извадете ги семките, па додајте го во тенџерето со јаболките, поклопете и гответе сè заедно на тивок оган  4-5 минути. Јаболките треба да омекнат, но не треба да се распаднат.
  4. Потоа извадете ја ванилата, исцедете ги јаболките од течноста и зачувајте го настрана сокот во кој се готвеа.
  5. Во сокот во кој се готвеа јаболките измешајте ја слатката павлака и распоредете ја смесата врз садовите за послужување.
  6. Јаболките измешајте ги со исечканите ореви и додајте ги врз смесата со слатка павлака.
  7. Кратко загрејте го јаболковиот цидер, па со него прелијте ја салатата и послужете ја веднаш.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: