Рецепти
Бургери со домашен гвакамоле сос
Одлични за домашна скара во дворот со пријателите. Сите ќе ги обожаваат!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелено говедско месо(900 Грама)
Сол(3 Кафени лажици)
Бибер(2 Кафени лажици)
Лук во прав(2 Кафени лажици)
Сос за скара(1/2 Чаша)
Авокадо(3 позрели )
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Мајонез(1 Супена лажица)
Коријандер(2 лажици исечкан )
Лупени домати од конзерва(1/4 Чаша)
Млад кромид(2 )
Бургер леб(8 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Меленото говедско месо измешајте го со 2 лажички сол, 1 лажичка бибер и 1 лажичка лук во прав. Убаво соединете со дланките и формирајте 8 еднакви плескавици.
- Плескавиците печете ги на скара на умерен оган, околу 4 минути од секоја страна, или додека целосно се испечат и заруменат.
- Премачкајте ги двете страни од секоја плескавица со сосот за скара (BBQ сос) и печете ги уште дополнителни 1-2 минути колку да впие сосот.
- Тргнете ги плескавиците во чинија настрана и поклопете со капак за да не се ладат.
- Во меѓувреме подгответе го гвакамоле сосот: исчете ги авокадата и внимателно извадете им ја семката, па тргнете ги настрана.
- Во сад издлабете го месестиот дел на авокадото и испасирајте го со виљушка. Додајте го сокот од лимон, мајонезот, 1 лажичка сол, 1/4 лажичка бибер и 1 лажичка лук во прав. Измешајте додека смесата добро се соедини.
- Потоа додајте ги ситно исечканиот коријандер, сечканите домати и сечканиот млад лук.
- Лепчињата за бургери исечете ги на половина, ставете по еден лист марула (или ситно исечкана марула), плескавица, премачкајте со гвакамоле сос и поклопете.
- Уживајте!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во