Рецепти
Домашен хумус
Лесна, а здрава ужинка богата со протеини
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Наут(1 Конзерва )
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Таан од сусам(3 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(од 1/2 лимон )
Лук(1 Чешне)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 15 минути
- Исцедете го наутот од конзерва, исплакнете го под млаз ладна вода и извадете му ја лушпата.
- Во блендер ставете го наутот, маслиновото масло, таанот од сусам, сокот од лимон, лукот, сол и бибер и добро изблендирајте додека да добиете хомогена смеса (блендирајте околу 1-2 минути).
- Ако хумусот е многу густ, додајте маслиново масло или сок од лимон.
- Послужете го со зеленчук, на леб како намаз или со чипс како ужинка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во