Рецепти
Лутеница (посно) Ана Ристеска

Превкусна домашна македонска лутеница по рецептот на баба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(5 Килограми)

Црвена пиперка(7 Килограми)

Масло(950 Милилитри)

Црвен вински оцет(380 Милилитри)

Шеќер(280 Грама)

Сол(по потреба )

Магдонос(1 1/2 Китка)

Лук(1 Чешне)

Феферонки(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 140 минути

  1. Доматите се печат, се лупат, се сечкаат и се варат со маслото, шеќерот, солта и оцетот. Се вари 1 час.
  2. Потоа се ставаат феферонките и пак врие.
  3. Потоа се додаваат пиперките печени, лупени и сечкани на парчиња. Се ставаат во смесата и се варат заедно 40 минути, а потоа се додава магдоносот и лукот.
  4. Лутеницата се става во врели тегли додека сè уште е топла. Теглите се виткаат во ќебе и стојат 24 часа.
Салата со соја и шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Малиџано салата
Салата со праз и сирење
Салата со карфиол и маслинки
Салата со компири и туна
Посна руска салата
Брза салата од брокула
Салата со урда и праз
Кинеска салата
Бела салата
Салата со туна и грашок
Крем салата од печени пиперки и фета
Крем салата со пиперки и пршута
Салата од брокула со прелив од јогурт
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Макарони салата со горгонзола
Свечена слоевита салата
Салата од пченка
Салата со јајца, грашак и месо
Салата со спанаќ, туна и јајца
Салата од леќа и пченица
Макало од кисело млеко
Медитеранска паста салата
Крем салата со сирење и шампињони
Ориз салата со павлака
Крем салата со модри патлиџани
Бела салата
Салата од зелка и целер

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: