Рецепти
Овесна каша со круши и калинки
Богата и здрава чинија со печени круши, овесна каша, калинки и семки од тиква. Идеален есенски појадок!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овесни снегулки(1/2 Чаша)
Вода(1 Чаша)
Бадемово млеко(1/2 Чаша)
Морска сол(1 Прстофат)
Чиа семе(1 Супена лажица)
Ленено семе(1 Супена лажица)
Калинка(1/2 Чаша)
Семки од тиква(1/4 Чаша)
Круша(3 )
Кокосово масло(1 Кафена лажица)
Јаворов сируп(3-4 Супени лажици)
Екстракт од ванила(0.5 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во средно тенџере зовријте ја водата и млекото. Откако ќе зовријат намалете ја температурата и додајте ги овесните снегулки.
- Гответе ги 15 минути, па додајте ги чиа семките и лененото семе, малку морска сол и гответе уште 5 минути додека добиете кремаста смеса.
- Во меѓувреме загрејте ја рерната на 200°C и плех обложете го со хартија за печење.
- Измешајте ги во сад маслото од кокос, јаворовиот сируп и ванила екстрактот. Додајте ги преполовните и исчистени круши.
- Крушите ставете ги врз хартијата за печење и прелијте ги со сирупот, а потоа печете ги 5 минути од едната страна, извадете ги од рерна и превртете ги, па печете ги уште 10-15 минути додека омекнат и добијат убава боја.
- Смесата со овесните снегулки поделете ја во 3 чинии, додајте ги печените круши, внимателно измешајте, а потоа додајте ги калинките, семките од тиква, малку кокосово млеко и јаворов сируп.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во