Рецепти
Овесна каша со круши и калинки Ана Ѓорова

Богата и здрава чинија со печени круши, овесна каша, калинки и семки од тиква. Идеален есенски појадок!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Овесни снегулки(1/2 Чаша)

Вода(1 Чаша)

Бадемово млеко(1/2 Чаша)

Морска сол(1 Прстофат)

Чиа семе(1 Супена лажица)

Ленено семе(1 Супена лажица)

Калинка(1/2 Чаша)

Семки од тиква(1/4 Чаша)

Круша(3 )

Кокосово масло(1 Кафена лажица)

Јаворов сируп(3-4 Супени лажици)

Екстракт од ванила(0.5 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во средно тенџере зовријте ја водата и млекото. Откако ќе зовријат намалете ја температурата и додајте ги овесните снегулки.
  2. Гответе ги 15 минути, па додајте ги чиа семките и лененото семе, малку морска сол и гответе уште 5 минути додека добиете кремаста смеса.
  3. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 200°C и плех обложете го со хартија за печење.
  4. Измешајте ги во сад маслото од кокос, јаворовиот сируп и ванила екстрактот. Додајте ги преполовните и исчистени круши.
  5. Крушите ставете ги врз хартијата за печење и прелијте ги со сирупот, а потоа печете ги 5 минути од едната страна, извадете ги од рерна и превртете ги, па печете ги уште 10-15 минути додека омекнат и добијат убава боја.
  6. Смесата со овесните снегулки поделете ја во 3 чинии, додајте ги печените круши, внимателно измешајте, а потоа додајте ги калинките, семките од тиква, малку кокосово млеко и јаворов сируп.

 

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: