Рецепти
Пастрмка со зеленчук (посно)
Брз ручек од пржена риба и зеленчук со зелен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрмка(1 )
Црвена пиперка(1 )
Зелена пиперка(1 )
Морков(1 )
Модар патлиџан(1/4 )
Свежи шампињони(2-3 )
Магдонос(1/2 Китка)
Лук(2 Чешниња)
Лимон(1/2 )
Соја сос(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Пастрмката убаво се чисти и се мие, се зачинува со вегета, сол, рузмарин, бибер.
- Така подготвената пастрмка се пржи на загреано масло.
- Пиперките се мијат, чистат и се сечкаат на стапчиња, па се пржат во врело масло.
- Морковот, модриот патлиџан, печурките се сечкаат и се додаваат да се пржат со пиперката.
- Потоа во таа смеса се додава вегета, сол и бибер, а кога пржењето ќе биде при крај, се додава една лажица соја сос.
- Посебно се прави зелен сос од сечкан магдонос, лук, масли сол и маслиново масло, како и 1/2 цеден лимон. Сето тоа заедно се блендира во сос.
- Пастрмката се сервира со сосот и со пржениот зеленчук.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во