Рецепти
Пире од тиква со куркума Ана Ѓорова

Мека и кремаста смеса од варен компир и тиква со арома на куркума. Благиот вкус на тиквата е помешан и со киселкастиот вкус на зрна од калинки.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 Килограм)

Компир(400 Грама)

Кромид(1/2 Главица)

Бистра зеленчукова супа(по потреба )

Куркума(1-2 Супени лажици)

Путер(20 Грама)

Масло

Сол

Калинка(неколку зрна )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Тиквата исчистете ја и излупете ја, а компирите излупете ги. Исечете ги тиквата и компирите на коцки.
  2. Во тенџере ставете малку масло и пропржете го исечканиот кромид, а откако малку ќе омекне додајте ги тиквата и компирите.
  3. Пропржете ги 2-3 минути, па додајте сол и вода или зеленчукова супа по желба. Зачинете со куркума.
  4. Покријте го тенџерето со капак и гответе 40 минути додека тиквата и компирите омекнат. Додавајте по потреба вода.
  5. На крај од готвењето додајте го путерот, промешајте и гответе додека се растопи путерот, а потоа тргнете од оган и оставете настрана да се олади.
  6. Смесата испасирајте ја или изблендирајте ја додека сè убаво се соедини и се добие кремасто пире.
  7. Послужете го пирето во соодветен сад и декорирајте со зрна калинка.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: