Рецепти
Пире од тиква со куркума
Мека и кремаста смеса од варен компир и тиква со арома на куркума. Благиот вкус на тиквата е помешан и со киселкастиот вкус на зрна од калинки.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1 Килограм)
Компир(400 Грама)
Кромид(1/2 Главица)
Бистра зеленчукова супа(по потреба )
Куркума(1-2 Супени лажици)
Путер(20 Грама)
Калинка(неколку зрна )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Тиквата исчистете ја и излупете ја, а компирите излупете ги. Исечете ги тиквата и компирите на коцки.
- Во тенџере ставете малку масло и пропржете го исечканиот кромид, а откако малку ќе омекне додајте ги тиквата и компирите.
- Пропржете ги 2-3 минути, па додајте сол и вода или зеленчукова супа по желба. Зачинете со куркума.
- Покријте го тенџерето со капак и гответе 40 минути додека тиквата и компирите омекнат. Додавајте по потреба вода.
- На крај од готвењето додајте го путерот, промешајте и гответе додека се растопи путерот, а потоа тргнете од оган и оставете настрана да се олади.
- Смесата испасирајте ја или изблендирајте ја додека сè убаво се соедини и се добие кремасто пире.
- Послужете го пирето во соодветен сад и декорирајте со зрна калинка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во