Рецепти
Погачици од интегрално брашно и од семки
Здрави погачици со сончоглед, ленено семе и сусам
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
'Ржано брашно(300 Грама)
Брашно(100 Грама)
Пченкарно брашно(100 Грама)
Бело вино(200 Милилитри)
Масло(200 Милилитри)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Сол(1 Кафена лажица)
Сончоглед(150 Грама)
Ленено семе(150 Грама)
Сусам(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Измешајте ги трите вида брашно, па додајте ги маслото, белото вино, семките од сончоглед, лен и сусам.
- Ставете сол и бибер по вкус, па додајте го печивото и замесете мазно тесто. Доколку е потребно долејте млака вода за да биде тестото помеко. Тестото оставете го на топло да стои половина час.
- Потоа расукајте кора и со кружен калап или со врвот на чашата вадете форми.
- Погачките наредете ги во тепсија обложена со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во