Рецепти
‘Ржан леб со маслинки (хроно)
Здрав леб со вкус и мирис на маслинки и со семки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
'Ржано брашно(2 и пол чаши )
Интегрално пченично брашно(1 и пол чаша )
Сол(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1 )
Црни маслинки(20 )
Маслиново масло(5-7 Супени лажици)
Путер(15 Грама)
Сончоглед(20-30 Грама)
Сусам(100 Грама)
Чиа семе(30 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- ‘Ржаното брашно се става во сад (се остава половина чаша за дозамесување) и се меша со пченичното брашно (или со хељдино), 1 рамна лажица сол и печиво.
- Црните маслинки се лупат од семките и се блендираат заедно со 5-7 лажици маслиново масло и околу 15-тина грама путер.
- Брашната и маслинките се мешаат, се додава половина чаша кисела вода за замесување на тестото и по потреба остатокот од брашното. Може да ставите и неколку крупни парчиња маслинки. Добро се меша и се додаваат сончогледот, сусамот и чиа семките.
- Се замесува лебот и се става во малку намастена тепсија. Одозгора лебот се попрскува со малку кисела вода и се пече 20-30 минути на 250 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во