Рецепти
‘Ржан леб со маслинки (хроно) Ана Ѓорова

Здрав леб со вкус и мирис на маслинки и со семки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

'Ржано брашно(2 и пол чаши )

Интегрално пченично брашно(1 и пол чаша )

Сол(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 )

Црни маслинки(20 )

Маслиново масло(5-7 Супени лажици)

Путер(15 Грама)

Сончоглед(20-30 Грама)

Сусам(100 Грама)

Чиа семе(30 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. ‘Ржаното брашно се става во сад (се остава половина чаша за дозамесување) и се меша со пченичното брашно (или со хељдино), 1 рамна лажица сол и печиво.
  2. Црните маслинки се лупат од семките и се блендираат заедно со 5-7 лажици маслиново масло и околу 15-тина грама путер.
  3. Брашната и маслинките се мешаат, се додава половина чаша кисела вода за замесување на тестото и по потреба остатокот од брашното. Може да ставите и неколку крупни парчиња маслинки. Добро се меша и се додаваат сончогледот, сусамот и чиа семките.
  4. Се замесува лебот и се става во малку намастена тепсија. Одозгора лебот се попрскува со малку кисела вода и се пече 20-30 минути на 250 степени.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: