Рецепти
Салата од јагода, авокадо и спанаќ Ана Ристеска

Една од оние салати за кои не размислувате што да ставите, туку употребувате свежи сезонски состојки.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(1/4 Чаша)

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Естрагон (Тарос)(1 Супена лажица)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/4 Кафена лажица)

Пилешки гради(2 Парчиња)

Спанаќ(6 Чаши)

Јагоди(6-8 )

Авокадо(1 )

Црвен кромид(3-4 Главици)

Фета сирење(57 Грама)

Бадеми(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во еден сад измешајте ги маслиновото масло, балсамико оцетот, шеќерот, таросот, солта и биберот.
  2. Пилешките гради ставете ги во сад и потурете ги со половина од преливот од масло и балсамико и ставете ги да отстојат во фрижидер минимум 30 минути.
  3. На тавче за пржење ставете малку маслиново масло и на средна температура пржете ги пилешките гради, по 3 минути од секоја страна. Намалете ја температурата и пржете ги уште 20-25 минути со постојано вртење на страните.
  4. Откога ќе завршите со пржење, оставете го месото да се олади 5 минути и потоа исечкајте го на парчиња.
  5. Во сад за салата ставете го спанаќот, исечканите јагоди и парчињата црвен кромид. Зачинете со останатиот дел од претходно направениот прелив.
  6. Додајте ги парчињата авокадо, месото, фета сирењето и бадемите. Послужете веднаш.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: