Рецепти
Салата од јагода, авокадо и спанаќ
Една од оние салати за кои не размислувате што да ставите, туку употребувате свежи сезонски состојки.
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(1/4 Чаша)
Балсамико оцет(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Естрагон (Тарос)(1 Супена лажица)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Бибер(1/4 Кафена лажица)
Пилешки гради(2 Парчиња)
Спанаќ(6 Чаши)
Јагоди(6-8 )
Авокадо(1 )
Црвен кромид(3-4 Главици)
Фета сирење(57 Грама)
Бадеми(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во еден сад измешајте ги маслиновото масло, балсамико оцетот, шеќерот, таросот, солта и биберот.
- Пилешките гради ставете ги во сад и потурете ги со половина од преливот од масло и балсамико и ставете ги да отстојат во фрижидер минимум 30 минути.
- На тавче за пржење ставете малку маслиново масло и на средна температура пржете ги пилешките гради, по 3 минути од секоја страна. Намалете ја температурата и пржете ги уште 20-25 минути со постојано вртење на страните.
- Откога ќе завршите со пржење, оставете го месото да се олади 5 минути и потоа исечкајте го на парчиња.
- Во сад за салата ставете го спанаќот, исечканите јагоди и парчињата црвен кромид. Зачинете со останатиот дел од претходно направениот прелив.
- Додајте ги парчињата авокадо, месото, фета сирењето и бадемите. Послужете веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во