Рецепти
Супа од тиква и морков
Есенска супа за зајакнување на имунитетот и за детоксикација
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бистра зеленчукова супа(4 Чаши)
Кромид(1/2 Главица)
Бел лук, излупен и згмечен(1-2 Чешниња)
Морков(2 )
Јаболко(1 )
Ѓумбир во прав(1.5 Кафена лажица)
Мускатна тиква(1 )
Морска сол(1 Кафена лажица)
Куркума(1/2 Кафена лажица)
Сушен темјан(1/2 Кафена лажица)
Цимет(1/4 Кафена лажица)
Бибер(по вкус )
Кокосово млеко(1/2 Чаша)
Лимон(1/2 )
Јаворов сируп(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во тенџере на умерена температура пропржете ги згмечениот лук и сечканиот кромид со малку масло, околу 2-3 минути.
- Откако ќе омекнат лукот и кромидот, во тавата додајте ги сечканите парчиња морков, сечканата јаболка и ѓумбирот. Гответе уште 5 минути.
- Тиквата излупете ја, исчистете ја и исечкајте ја на парчиња, па додајте ги во тавата заедно со морска сол, куркума, темјан, цимет и бибер. Измешајте добро и гответе уште 5 минути.
- Налијте од зеленчуковата супа и млекото. Оставете да зоврие, па намалете ја температурата и покријте со капак. Гответе околу 20 минути додека зеленчуците омекнат.
- Потоа тргнете од оган и додајте го свежиот сок од лимон и јаворовиот сируп.
- Со рачен блендер или миксер измиксајте ја супата за да добиете густа, кремаста смеса. Пробајте ја дали е добра по вкус и додајте сол и бибер по вкус.
- Супата послужете ја веднаш додека е топла, декорирајте ја со свежи јаболки по желба, семки од тиква или ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во