Рецепти
Свинско филе во сос од кромид
Вкусно и сочно полнето свинско филе со пршута, печурки, маслинки и пиперка во ароматичен сос од пржен кромид и ким
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско филе(250 Грама)
Кромид(1 Главица)
Пршута(неколку парчиња )
Црвена пиперка(1 )
Јајце(1 )
Свежи шампињони(100 Грама)
Путер(20 Грама)
Хопла(100 Грама)
Зелени маслинки(50 Грама)
Лебни трошки(по потреба )
Брашно(по потреба )
Ким(5 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- На свинското филе му ги отсекуваме краевите, а потоа го засекуваме по должина. Со дрвен чук добро го толчиме за да добиеме мазна површина за посолување.
- Врз месото ги редиме парчињата пршута, тенко исечените парчиња печурки, сечкани зелени маслинки, пиперка на тенки и долги парчиња и со дланките цврсто виткаме ролат.
- Ролатот го валкаме во брашно, го премачкуваме со дланките во изматеното јајца, па го валкаме во лебните трошки и го пржиме во загреани путер и масло.
- Пржиме 15-тина минути на тивок оган и го превртуваме ролатот додека се пржи, а потоа го ставаме врз салфетка да се исцеди од маснотиите.
- Во друга тава ставаме путер и масло да се загреат, па го потпржуваме исечканиот кромид и зачинуваме со ким. Потоа ја додаваме хоплата и убаво промешуваме, па го додаваме разреденото нишесте за да се згусне сосот. Оставете го 15-тина минути да се олади.
- Готовиот ролат го сечеме на парчиња и го преливаме со изладениот сос од кромид.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во