Состојки
Блитва
Блитвата (Beta vulgaris) е билка која спаѓа во семејството Лободи (Amaranthaceae) која се користи како зеленчук. Всушност, таа претставува зелест зеленчук и е многу слична со спанаќот, а спаѓа во групата на ниско-калорични намирници. Во блитвата има 2,31 % сува материја, од што 4,83 % јагленохидрати, 2,0 % протеини, 3,44 % целулоза, 0,42 % растителни масла и 1,62 % минерални состојки.
Имено, во исхраната на луѓето се користат листовите од блитва, како богат извор и на калиум, железо, магнезиум и витамин Ц, а при тоа ја прават блитвата особено вредна намирница во секојдневната исхрана. Исто така, богата е со сложени јаглехидрати, така што претставува добар извор на гликоза која е неопходна за работата на мозокот.
Покрај тоа, блитвата содржи материи кои се од особено значење за црвената флора. Целулозните влакна за себе ја врзуваат водата (а со тоа и мастите и отровните материи), го забрзуваат движењето на храната низ цревата и на тој начин се отстрануваат проблемите со варењето. Затоа, блитвата претставува неопходна состојка во многу рецепти за секојдневната исхрана на човекот.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти