Рецепти
Топчиња со блитва Ана Ѓорова

Одлични како мезе за разни пригоди. Послужете ги со павлака или со омилениот сос.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(1/2 Килограм)

Компир(200 Грама)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Лук(4 Чешниња)

Јајце(2 )

Брашно(100 Грама)

Лебни трошки(100 Грама)

Сусам(3 Супени лажици)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Блитвата убаво измијте ја, процедете ја и исечете ја на ленти.
  2. Компирот излупете го и измијте го, па исечете го на коцки, а лукот исчистете го и ситно исечкајте го.
  3. Во зовриена вода додајте го компирот, па по 10 минути додајте ја и блитвата.
  4. Пред самиот крај на варењето додајте го и лукот.
  5. Сварениот компир и блитвата ставете ги во цедалка и притиснете ги со виљушка да се исцедат од водата.
  6. Процедената смеса зачинете ја со маслиново масло, сол, бибер, добро се меша и се остава да се излади.
  7. Од нејзе направете мали топчиња, валкајте ги во брашно, па во јајца, лебни трошки и сусам и пржете ги во врело масло.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: