Рецепти
Сарма од блитва со кулен и печурки Ана Ѓорова

Поинаков рецепт за сарма што вреди да го испробате. Може да ја послужите со кисело млеко или јогурт и црвен пипер.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кулен(300 Грама)

Блитва(20 Листови)

Магдонос

Кромид(1 Главица)

Ориз(300 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Маринирани шампињони(200 Грама)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На листовите блитва отсечете им ги рачките и обарете ги во зовриена вода во тенџере на оган.
  2. Кормидот пропржете го во тава на оган и откако ќе омекне додајте ги исечканите маринирани шампињони од тегла.
  3. Куленот исечкајте го на коцки и додајте го во тавата со испржените шампињони.
  4. Додајте ги и измиениот ориз и зачинете со вегета.
  5. Промешајте и откако оризот и куленот ќе се запржат, тргнете ја тавата од оган.
  6. Магдоносот ситно исечкајте го и додајте го во тавата, па промешајте го филот.
  7. На првиот лист блитва ставете 1 лажица фил и свиткајте ги краевите на листот кон внатрешноста.
  8. Формирајте ги сармичките и наредете ги во керамичка тава намрсена со масло.
  9. Налејте вода во садот колку да ги прекрие сармите и затворете ја тавата со алуминиумска фолија.
  10. Печете ги 1 час во рерна на 200 степени.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: