Рецепти
Багет Ана Ѓорова

Типичен француски леб со издолжена форма што е одличен за мини сендвичи, мезе и слично или за појадок со додатоци по вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(320 Милилитри)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 55 минути

  1. Измешајте 100 г брашно со квасецот и со 60 мл вода.
  2. Добиеното тесто покријте го со крпа и оставете го да стасува 1 час.
  3. Потоа во друг сад додајте го останатото количество вода и брашно, солта, замесете тесто и тоа оставете го да стасува 1 час.
  4. Двете стасани топки тесто поделете ги на два дела.
  5. Расукајте го секој дел во четвртаста, долга коричка, па превиткајте го како ролат.

01

6. Четирите багети оставете ги да стасаат уште 1 час.

7. Потоа префрлете ги во плех врз намастена хартија за печење. Одозгора премачкајте ги со мешавина на вода и масло и засечете ги накосо со нож на површината.

8. Печете ги во претходно загреана рерна на 230 степени додека добијат убава боја, околу 10 минути, па потоа намалете на 200 и допечете ги уште 15-тина минути.

Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: