Рецепти

Багет
Типичен француски леб со издолжена форма што е одличен за мини сендвичи, мезе и слично или за појадок со додатоци по вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 55 минути
- Измешајте 100 г брашно со квасецот и со 60 мл вода.
- Добиеното тесто покријте го со крпа и оставете го да стасува 1 час.
- Потоа во друг сад додајте го останатото количество вода и брашно, солта, замесете тесто и тоа оставете го да стасува 1 час.
- Двете стасани топки тесто поделете ги на два дела.
- Расукајте го секој дел во четвртаста, долга коричка, па превиткајте го како ролат.
6. Четирите багети оставете ги да стасаат уште 1 час.
7. Потоа префрлете ги во плех врз намастена хартија за печење. Одозгора премачкајте ги со мешавина на вода и масло и засечете ги накосо со нож на површината.
8. Печете ги во претходно загреана рерна на 230 степени додека добијат убава боја, околу 10 минути, па потоа намалете на 200 и допечете ги уште 15-тина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во