Рецепти
Багет Ана Ѓорова

Типичен француски леб со издолжена форма што е одличен за мини сендвичи, мезе и слично или за појадок со додатоци по вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(320 Милилитри)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 55 минути

  1. Измешајте 100 г брашно со квасецот и со 60 мл вода.
  2. Добиеното тесто покријте го со крпа и оставете го да стасува 1 час.
  3. Потоа во друг сад додајте го останатото количество вода и брашно, солта, замесете тесто и тоа оставете го да стасува 1 час.
  4. Двете стасани топки тесто поделете ги на два дела.
  5. Расукајте го секој дел во четвртаста, долга коричка, па превиткајте го како ролат.

01

6. Четирите багети оставете ги да стасаат уште 1 час.

7. Потоа префрлете ги во плех врз намастена хартија за печење. Одозгора премачкајте ги со мешавина на вода и масло и засечете ги накосо со нож на површината.

8. Печете ги во претходно загреана рерна на 230 степени додека добијат убава боја, околу 10 минути, па потоа намалете на 200 и допечете ги уште 15-тина минути.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: